Hopp til innhold

Fakta om tulipaner

Visste du at tulipanen er den snittblomsten det produseres mest av i Norge? Sesongen strekker seg fra slutten av oktober til ut april, og i løpet av denne perioden er det over 70 millioner tulipanløker som blitt satt og dyrket fram til blomst i norske tulipangartnerier. Vi har fulgt tulipanens reise – fra løk i Holland til blomst hjemme hos deg. Gjennom tekst og bilder viser vi deg tulipanens reise fra en brunflasset løk til en vakker snittblomst

– De fleste tulipanene som selges i Norge er produsert av norske gartnere. Nærhet til markedet er en stor fordel når det gjelder holdbarhet, også for tulipaner, og dette kan vi som forbrukere nyte godt av. De norske tulipanprodusentene sørger for at du alltid får ferske, friske og kortreist tulipaner av god kvalitet.

– I løpet av tulipansesongen, som strekker seg fra november til april, kjøper vi 80 millioner tulipaner. Det betyr at det produseres rundt fire hundre tusen (400 000) tulipaner hver eneste dag i løpet av tulipansesongen.

– Tulipanen er Norges mest populære snittblomst og har selvsagt fått en egen dag. Den 3. fredagen i januar hvert år, feirer vi at tulipansesongen er i gang for fullt. Her kan du lese mer om tulipanens dag.

– Tulipaner kan du også kjøpe “tørre”, dvs. at de ikke har stått i vann, men har vært lagret kjølig etter at de ble snittet. Tulipanene visner ikke med denne behandlingen, men ”går i dvale”. Det dannes en hinne over snittet i stilken, og planten sparer vann. Det er derfor viktig å lage nye snitt i stilken slik at plantene klarer å suge opp vann igjen.

  • Ta av innpakningspapiret, men behold plasten på.  Snitt 2 cm av stilkene rett over med en skarp kniv, og sett buketten i kaldt vann
  • Når tulipanene har trukket vann og blitt spenstige, tas plasten av, og tulipanene kan arrangeres i en ren vase med kaldt vann.