Hopp til innhold

Julefine tulipaner

Til jul er det hyggelig å pynte opp med tulipaner i varme farger som rød og lilla. Det blir ekstra lekker hvis du kombinerer tulipanbuketten med noe vintergrønt som hører julen til. Og når tulipanene i tillegg er produsert i Norske gartnerier, gir det et ekstra pluss.

Tulipaner hører julen til

Det føles alltid godt å pynte opp til jul med flotte tulipaner i varme farger, og siden tulipanene finnes i så mange ulike former kan du lett finne din tulipan som gir deg mest julestemning. Frynsete, krøllete, glatte, enkle eller doble – variasjonene er mange, så her er det bare å velge og vrake. Den røde, klassiske varianten er fortsatt en favoritt, men også de hvite og lilla variantene er populære farger i tulipanbuketten til jul.

Kortreiste tulipaner

Visste du at tulipanen er den snittblomsten det produseres mest av i Norge? Ja, det er helt riktig – de tulipanene du kjøper i butikken er produsert her i landet. Tulipaner er kortreiste! Norske gartnere produserer over 70 millioner tulipaner gjennom sesongen som strekker seg fra oktober til mai.

Morsomt å pynte tulipanene med sukkertøy

Tips! Det er fullt mulig å droppe juleduken. Bordplaten er grov og ujevn plank, som er i tiden nå, ifølge Finn. Eventuelt kan du bytte ut duken med gråpapir. – Gråpapir fungerer som duk, og skriv på koselige hilsener til gjestene dine.

Visste du at tulipanene fortsetter å vokse i vasen?

Tulipanene er fulle av liv, noe en lett kan merke etter noen dager med en tulipanbukett på bordet. Tulipanene fortsetter nemlig å vokse i vasen, og dette gjør tulipanene ekstra spennende og vitale. De bøyer og strekker seg mot lyset, og kan faktisk vokse mer enn 2 cm. i lengden.  Ønsker du en bukett med et naturlig og litt rufsete utseende, er det bare å la tulipanene få utvikle seg naturlig. Ønsker du en mer elegant og enkel stil, kan du kutte ned stilkene og sette de i en lav vase enten alene, eller sammen med andre blomster.

Tips til langvarig tulipanglede

Tulipaner er lite kravstore blomster, så lenge de får påfyll av vann hver dag. En bukett med tulipaner holder seg minst 1 uke, om ikke lenger.

  • Kjøp tulipanene når knoppene er godt utviklet og fått farge.
  • Ta av innpakningspapiret, men behold plasten på.
  • Snitt 2 cm av stilkene rett over med en skarp kniv, og sett buketten i kaldt vann
  • Når tulipanene har trukket vann og blitt spenstige, tas plasten av og tulipanene kan arrangeres i en ren vase med kaldt vann.
  • Tilsett gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster – det gir næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt.
  • Hvis du plasserer tulipanbuketten kjølig om natten vil det forlenge holdbarheten.
  • Fyll på friskt kaldt vann hver dag, tulipaner er tørste blomster.

Tips: I juletiden både spiser og dekorerer vi med frukt i ulike varianter, men husk at frukt utsondrer etylen som påskynder aldringen av tulipanene og dermed reduserer holdbarheten. Sett derfor tulipanbuketten i god avstand fra fruktfatet.