Hopp til innhold

Adventstemning med tulipaner

Til jul er det hyggelig å pynte opp med tulipaner i varme farger som rød og lilla, men også de klassiske hvite sortene skaper julestemning. Det blir ekstra lekker hvis du kombinerer tulipanbuketten med noe vintergrønt som hører julen til. Og når tulipanene i tillegg er norskproduserte gir det et ekstra pluss, forteller planterådgiver Tonje Bergh i Plantmania

Selvplukk i buketten
Tulipaner har et lett, lekent uttrykk og passer til alle anledninger. Lilla, hvitt og grønt er de klassiske fargene som hører til adventstiden. En stor bukett hvite, lilla eller røde tulipaner vil derfor passe ypperlig som dekorasjon til middagsselskapet, vertinnegave eller som et blikkfang i stuen. Kombiner gjerne buketten med vintergrønt og greiner som du har plukket fra hagen eller skogen. Prøv også å kombinere tulipaner med andre klassiske juleblomster som juleroser, hvite liljer, snitt -amaryllis og kristtorn med røde bær.

Fyll opp med vann
Tulipaner er lite kravstore blomster, så lenge de får påfyll av vann hver dag. Det finnes mange myter på hvor mye vann tulipanene skal ha i vasen, men en ting er i alle fall sikkert: Vannmengden i vasen har ingen betydning for hvor mye tulipanene vokser. Tulipanens stilk og blader har en beskyttende hinne som hindrer vannet å trenge igjennom, så vannet blir derfor kun tatt opp gjennom snittflaten nederst på stilken.
Så oppfordringen er: fyll på med vann – tulipaner er tørste blomster.

Streker seg litt lenger
Tulipanene er fulle av liv, noe en lett kan merke etter noen dager med en tulipanbukett på bordet. Tulipanene fortsetter nemlig å vokse i vasen, og dette gjør tulipanene ekstra spennende og vitale. De bøyer og strekker seg mot lyset, og kan faktisk vokse mer enn 3 cm. i høyden. Ønsker du en bukett med et naturlig og litt rufsete utseende, er det bare å la tulipanene få utvikle seg naturlig. Ønsker du en mer elegant og enkel stil, kan du kutte ned stilkene og sette de i en lav vase enten alene, eller sammen med andre blomster.

Slik lykkes du med tulipaner
• Kjøp tulipanene når knoppene er godt utviklet og fått farge.
• Ta av innpakningspapiret, men behold plasten på.
• Snitt 2 cm av stilkene rett over med en skarp kniv, og sett buketten i kaldt vann
• Når tulipanene har trukket vann og blitt spenstige, tas plasten av og tulipanene kan arrangeres i en ren vase med kaldt vann.
• Tilsett gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster – det gir næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt.
• Hvis du plasserer tulipanbuketten kjølig om natten, vil det forlenge holdbarheten.
• Fyll på med friskt kaldt vann hver dag, tulipaner er tørste blomster.

Tips: I juletiden både spiser og dekorerer vi med frukt i ulike varianter, men husk at frukt utsondrer etylen som påskynder aldringen av tulipanene og dermed reduserer holdbarheten. Sett derfor tulipanbuketten i god avstand fra fruktfatet.